Σήμερα ,ήταν μέρα γιορτής στο σχολείο μας.Δημοτικό και νηπιαγωγείο μαζί ,μιλήσαμε για το έθιμο της Σπάρτης ,Μάνης,Καλαμάτας,όπου την παραμονή των Φώτων φτιάχνουν υπέροχο γλύκισμα,τα Λαλάγγια.Πρόκειται για τηγανίτες περιχυμένες με μέλι ή ζάχαρη.Εμείς προτιμήσαμε τη ζάχαρη . Τα φτιάχνουν την παραμονή των Φώτων για να φύγουν οι καλικάντζαροιΤα τηγανίζουν σε αρκετό ελαιόλαδο όπου η μυρωδιά ενοχλεί τους καλικάντζαρους και τους τρέπει σε φυγή.
Το πρώτο λαλάγγι που τηγανίζουν έχει σχήμα σταυρού και λένε "Έξω σκύλοι και οχθροί ,μέσα φίλοι και δικοί ".
Το τελευταίο είναι σε σχήμα καλικάντζαρου.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ζυμώσουμε ,να πλάσουμε και να τηγανίσουμε Λαλάγγια.Και φυσικά να τα γευτούμε με χορούς και τραγούδια!!!!!Τα παιδιά και οι γονείς βοήθησαν στα υλικά και η διασκέδαση ξεκινάααα...
Το πρώτο λαλάγγι που τηγανίζουν έχει σχήμα σταυρού και λένε "Έξω σκύλοι και οχθροί ,μέσα φίλοι και δικοί ".
Το τελευταίο είναι σε σχήμα καλικάντζαρου.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ζυμώσουμε ,να πλάσουμε και να τηγανίσουμε Λαλάγγια.Και φυσικά να τα γευτούμε με χορούς και τραγούδια!!!!!Τα παιδιά και οι γονείς βοήθησαν στα υλικά και η διασκέδαση ξεκινάααα...
Περιμένοντας τη ζύμη να φουσκώσει. |
Τα μεγαλύτερα παιδιά καθοδηγούσαν τα μικρότερα! |
Κορδονάκια μακριά και έτοιμα στο ταψάκι για τηγάνισμα |
Γειά σας!!!!Το διασκεδάζουμε!!! |
Χορεύοντας τα Μωραΐτικα κάλαντα που μάθαμε!! |
Μας άνοιξε η όρεξη!Έτοιμα τα λαλάγγια!!!Ζεστά και νόστιμαααα!!!! |
Μπροστά στο υπέροχο καράβι που στόλισε το δημοτικό μας!!! |
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΛΑΓΓΙΑ
Υλικά:
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγραθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και το νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε την μαγιά.
Ζυμώνουμε καλά για 3' λεπτά, φροντίζοντας να έχουμε συνεχώς λαδωμένα χέρια.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 2 ώρες.
Κατόπιν πλάθουμε λεπτά μακριά κορδόνια, με τα οποία, δημιουργούμε μία σπείρα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα λαλάγγια.
Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Περιχύνουμε με μέλι ή ζάχαρη και σερβίρουμε!Τα τρώμε και με τυρί αν τα θέλουμε αλμυρά.
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 γρ. ξηρή μαγιά
- 60 ml. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό ή χυμό πορτοκαλιού
- προαιρετικά μαύρες σταφίδες
- ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγραθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και το νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε την μαγιά.
Ζυμώνουμε καλά για 3' λεπτά, φροντίζοντας να έχουμε συνεχώς λαδωμένα χέρια.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 2 ώρες.
Κατόπιν πλάθουμε λεπτά μακριά κορδόνια, με τα οποία, δημιουργούμε μία σπείρα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα λαλάγγια.
Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Περιχύνουμε με μέλι ή ζάχαρη και σερβίρουμε!Τα τρώμε και με τυρί αν τα θέλουμε αλμυρά.
Σας λέμε τα κάλαντα που ακούγονται στα περισσότερα μέρη της Πελοποννήσου και στην Πάτρα φυσικά!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!