Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και εμείς στο νηπιαγωγείο δουλέψαμε για να κατανοήσουμε αυτήν την γλυκιά και ξεχασμένη (από πολλά παιδιά εποχή).Αν τα ρωτήσεις θα σου πουν πως είναι χειμώνας για τον απλούστερο λόγο πως κάνει κρύο.Θέλησα ,λοιπόν να δουλέψω πάνω στο θέμα και να κάνω αυτό το διαχωρισμό στο μικρό τους μυαλουδάκι!
Ξεκινήσαμε από το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης;
Ξεκινήσαμε από το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης;
"Ο Μύθος της Περσεφόνης"
«Ο μύθος της Περσεφόνης»
Σύμφωνα με το μύθο, η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει με τις φίλες της, τις Νύμφες, στην Έννα, περιοχή στο κέντρο της Σικελίας. Μια μέρα, ενώ έτρεχε στο δάσος και έπαιζε, την είδε ο Πλούτωνας και την ερωτεύτηκε παράφορα για την ομορφιά της. Σε συνεννόηση με το Δια άρπαξε την Περσεφόνη, την πήγε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του.
Η Δήμητρα που είχε μεγάλη αδυναμία στη Περσεφόνη, γύρισε όλη τη γη και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει την πολυαγαπημένη της κόρη. Μεταμορφωμένη σε γριά για να μην την αναγνωρίσουν πήγαινε σε πόλεις και χωριά και ρώταγε όποιον έβρισκε στο δρόμο της μήπως ήξερε που ήταν η μονάκριβή της Περσεφόνη. Λέγεται ότι όσο πέρναγε ο καιρός υπέφερε τόσο πολύ από την απώλεια της Κόρης, που δεν επέτρεπε τη γη να ανθίσει, να βγάλει λουλούδια και καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι. Η Δήμητρα ήταν αμετανόητη και αποφασισμένη για τα πάντα.
Ο Δίας, που έβλεπε ότι η Δήμητρα ήταν οργισμένη, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να παρακαλέσει και να πείσει τον Πλούτωνα να στείλει τη Περσεφόνη πάλι πίσω στη μητέρα της. Ο θεός του Κάτω Κόσμου, που ήταν πονηρός και ερωτευμένος με τη Περσεφόνη, δέχθηκε να την αφήσει αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι. Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του.
Τη λύση την έδωσε ο Δίας, που τελικά μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα. Τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της. Η γη τότε ήταν ανθισμένη και δεχόταν με ευχαρίστηση τους καρπούς των ανθρώπων, ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η Κόρη κατέβαινε στα έγκατα της γης και περνούσε το καιρό της με τον άντρα της. Η Δήμητρα τότε δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλει, δείχνοντας έτσι το καημό της για την απώλεια της κόρης της.
Aφού αφηγηθήκαμε το μύθο τον δραματοποιήσαμε
Η Περσεφόνη που την άρπαξε ο Πλούτωνας και η διαπραγμάτευση της Θεάς Δήμητρας για την κόρη της.
Χρονολογήσαμε τη σειρά των γεγονότων
Μιλήσαμε για τους 12 θεούς του Ολύμπου ,6 θεές και 6 θεοί ,μάθαμε τα ονόματά τους και το σύμβολο του καθένα και φτιάξαμε τον Όλυμπο!
Βγήκαμε στην αυλή και μαζέψαμε φύλλα ξερά,φύλλα πεσμένα ,φύλλα που τα χει πάρει ο άνεμος...
Νιώσαμε και μεις με το σώμα μας πως είμαστε φυλλαράκια και πως κουνιόμαστε όταν φυσάει δυνατά ο αέρας και στροβιλίζονται.
Μάθαμε το τραγουδάκΙ:
Πέφτουν τα φύλλα απ΄τα κλαδάκια
ήρθαν τα πρώτα τα συννεφάκια.
Του φθινοπώρου είναι η αρχή
καλως μας ήρθε πρώτη βροχή.
Σπλιτς,σπλατς,σπλιτς σπλατς
η κάθε στάλα
σπλιτς σπλατς,σπλιτς σπλατς
στο σπίτι τρεχάλα!!
Φορέσαμε στο δεξί χεράκι γάντι μιας χρήσης και ....
και θρυμματίσαμε τα φυλλαράκια,ακούγοντας αυτό τον καταπληκτικό ήχο .Το διασκεδάσαμε!!!
Με τα θρυμματισμένα φυλλαράκια φτιάξαμε την κατασκευή μας<<Το φθινοπωρινό μας δεντράκι>>.
και τα πασπαλίσαμε με μπόλικη χρυσόσκονη(ιδέα της φίλης μας της Δέσποινας) ,αφού τα κάναμε καδράκι πάνω σε φελό.Είναι σίγουρο πως η χρυσόσκονη έφτασε από την Αλεξανδρούπολη ως τη Κρήτη!!!
Θαύμασαμε πίνακες φθινοπωρινούς στο διαδίκτυο και μας εντυπωσίασαν αυτοί του ζωγράφου Γαβριηλίδη.
Μάθαμε και εμπεδώσαμε καλά τα χρώματα που παίρνει η φύση το φθινόπωρο.Παίξαμε παιχνίδια ...
και ζωγραφίσαμε και εμείς στον δικό μας <<καμβά>>τη νεκρά φύση σε ήχους Vivaldi .
Φυσικά ,οι δραστηριότητες για το φθινόπωρο δε τελείωσαν,έπεται και συνέχεια.Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα με τα παιδιά.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον τρύγο και να κάνουμε και την βολτούλα μας στα αμπέλια και σε παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής κρασιού.
Ως τότε σας κρατάμε σε αναμονή.
Τα ωραία έρχονται.....
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον τρύγο και να κάνουμε και την βολτούλα μας στα αμπέλια και σε παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής κρασιού.
Ως τότε σας κρατάμε σε αναμονή.
Τα ωραία έρχονται.....
Υπέροχη προσέγγιση!!!! Πολύ θα ήθελα να ήμουν στην τάξη σας κυρία Άννη :)) Μου άρεσε πολύ και ο Όλυμπός σας! Με κάποια άλλη αφορμή, θα αναφερθώ κι εγώ έτσι στους θεούς, πολλά μπράβοοοοο!!!!!!!!!1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννη μου , μου άρεσε που τα βρήκα όλα σας εδώ μαζεμένα με τόσο όμορφο τρόπο!.Θεωρώ την ανάρτηση αυτή ....ένα πολύ καλό σχέδιο εργασίας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ πολύ τη δουλειά μου αγαπώ πολύ τα παιδιά και αυτή τη δραστηριοτητα την έχω κάνει και εγώ και είναι τέλεια! !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή